علامه سید محمد حسین فضل الله درگذشت+خلاصه بیوگرافی ایشان

«موج نو: علامه سید محمد حسین فضل‌الله، مرجع تقليد شيعيان لبنان در سن 75 سالگي درگذشت. به گزارش جرس به نقل از روابط عمومی دفتر علامه فضل‌الله در ضاحیه جنوبی بیروت، این مرجع شیعی که بیش از یک هفته به علت بيماري کبد در بيمارستان "بهمن" ضاحیه بيروت بستري شده بود، از روز جمعه گذشته به‌دنبال خونريزي داخلي وارد کما کامل شد و تنها با تنفس مصنوعي به حيات خود ادامه مي‌داد.


"سيد محمد حسين فضل‌الله"، در سال 1935ميلادي (1354قمري) در نجف‌اشرف در خانواده روحانى ديده به جهان گشود. تحت ‌اشراف پدرش «سيد عبدالروف فضل‌الله»، مراحل تربيت و تعليم را به شيوه‌اى كه در آن زمان مرسوم بود گذراند. در دوره كودكى وارد مكتب خانه شد اما فضاى مكتب خانه را دوست نداشت و به‌زودى وارد مدرسه‌اى شد كه مركزى با نام «منتدى النشر» به سبك جديد تاسيس كرده بود.

وى در 9 سالگى تحصيلات حوزوى‌ خود را آغاز كرد. هم‌زمان با تحصيلات حوزوى و به تناسب سن و ذهنيت خويش به فضاى پيرامون و اوضاع زمانه توجه داشت و انديشه‌ها و دغدغه‌هاى فرهنگى و سياسى زمانه‌ خود را از طريق مجلات مصر و لبنان و روزنامه‌هاى عراقى پيگيرى مى كرد.

در سال 1966جمعى از موسسان انجمن مذهبى «اسره‌‌‌‌‌‌‌‌‌ التآخى» منطقه نبعه در حاشيه شرقى بيروت از فضل‌الله دعوت كردند تا در آن منطقه رحل اقامت افكند. وى اين دعوت را پذيرفت و در همين سال به قصد اقامت دائم به وطن اصلى خويش بازگشت.

وي از محضر اساتيد ي چون «سيد عبدالروف فضل‌الله»، «سيد ابوالقاسم خويى»، «سيد محسن حكيم»، «سيد محمود شاهرودى»، «شيخ حسين حلى»، «شيخ صدرا بادكوبه‌اى» معروف به «ملاصدرا قفقازى» و «سيد محمد سعيد فضل‌الله» عمويش بهره برده است.

فعاليت‌هاي فرهنگي و اجتماعي وي با تشكيل «جماعه العلما» نجف شروع شد كه در اين راه در كنار شهيد «سيد محمد باقر صدر» و «شيخ محمد مهدى شمس‌الدين» قرار گرفت و سرمقاله‌هاى سال دوم اين مجله را با عنوان «كلمتنا» (سخن ما) به رشته تحرير درآورد.

فضل‌الله به مدت شش سال به نگارش مقاله و تاليف كتاب ادامه داد و در كنار سيد محمد باقر صدر در تشكيل جنبشى شيعه در عراق نقش ايفا كرد. حاصل رايزنى‌ها و هم‌فكرى‌هاى فضل‌الله و صدر، پيدايى نخستين جنبش اسلامى شيعى در عراق با نام حزب‌ «الدعوه الاسلاميه» بود. فضل‌الله كتاب‌هاى «قضايانا على ضوء الاسلام» و «اسلوب الدعوة فى القرآن» را در چنين مرحله‌اى نگاشته است.

وى پس از بازگشت به لبنان در سال 1966 ميلادي فعاليت‌هاى علمى، فرهنگى و اجتماعى گسترده‌اى را در لبنان به راه انداخت.

فضل الله در سال 1952ميلادي در سن 17 سالگى براى نخستين بار به قصد ديد و بازديد خانوادگى به لبنان رفت و در اين سفر كه هم زمان با اربعين درگذشت سيد محسن امين عاملى بود، قصيده‌اى در رثاى او سرود و در آيين يادبود او قرائت كرد. وى در اين قصيده بسيارى از مسايل سياسى روز و از جمله مساله وحدت و بيدارى اسلامى و مهاجرت جوانان را مطرح و استعمار فرانسه را تقبيح كرد. روزنامه‌هاى آن روز لبنان اين قصيده را تحريك‌كننده و احساس‌برانگيز توصيف كردند.
از سيد محمد حسين فضل‌الله تاكنون بيش از 70 عنوان كتاب ‌كه درمجموع به بيش از 100 جلد مى‌رسد، منتشر شده است.

0 دیدگاه:

ارسال یک نظر