هزینه های سنگین یک کودتا:عزت، حکمت و مصلحت، سه اصلی که در دولت احمدی نژاد فراموش شدند

»موج نو: محمود عباس تاکنون به این شدت مقامات ایرانی را مورد انتقاد قرار نداده بود. رئیس تشکیلات خودگران فلسطینی درحالی رئیس دولت ایران را از مداخله در امور فلسطین برحذر داشت و محمود احمدی نژاد را متقلب و ذرد رای ملت اعلام کرد که خودش هم با مشکلات عدیده در داخل فلسطین مواجه است. اما نه او و نه حتی یاسر عرفات رهبر اسطوره ای فلسطینی ها در اوج اختلافات با ایران به دلیل مسئله فلسطین تاکنون اینگونه دولتمردان ایرانی را مورد انتقاد قرار نداده بودند.

فلسطین به عنوان خط مقدم دیپلماسی انقلابی ایران همواره از جمله دستاویزهای تهران برای مواجه با مسائل بین المللی بوده است و حتی زمانیکه رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه ای، در نماز جمعه تهران بدترین توهین ها را نثار یاسر عرفات می کرد، فلسطینی ها تنها با انتقادهای خصوصی و گلایه های شخصی قناعت می کردند و ترجیح می دادند اختلافاتشان با رهبران ایران به جنگ لفظی و دوجانبه رهبران منجر نگردد. رئیس فعلی تشکیلات خودگران هم پس از یاسر عرفات به همین شیوه عمل می کرد و در دوران ریاست جمهوری خاتمی به هر طریق تلاش می کرد با ایران در معادلات منطقه ای به تفاهم برسد. ایران هم در منطقه و هم در معادلات بین المللی تا آن حد از اعتبار برخوردار بود که دولت فلسطین به خود جرات مقابله به مثل نمی داد و سعی داشت اختلافات را پشت درهای بسته و با مذاکرات حل کند.

در عین حال سفیر فلسطین کماکان به عنوان شیخ السفرا در دیدارهای رسمی با مقامات ایران حضور پیدا می کرد و هرچند ایران با کارت سایر گروه های مقاومت فلسطینی نظیر حماس و جهاد اسلامی بازی می کرد اما در عین حال کرسی سفارت فلسطین در ایران را نماینده فتح و تشکیلات خودگردان برعهده داشت. با ریاست جمهوری احمدی نژاد شیوه برخورد فلسطینی ها با دولت ایران در ابتدا تغییری نکرد غیر از آنکه آنها در سطح سران خود چندان وارد منازعه با ایرانی ها نمی شدند و تمایل داشتند سطح روابط را به صورت قبل نگه دارند. با افول نقش بین المللی ایران و مشکلاتی که دولت احمدی نژاد با کشورهای همسایه به وجود آورد دیگر این تنها عربستان سعودی و امارات و حتی اردن هاشمی نبودند که دولت ایران را به مناسبت های مختلف عملاً مورد انتقاد قرار می دادند، این بار رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی هم که دولت احمدی نژاد را در سطوح خارجی و داخلی در ضعیف ترین موضع می بیند اینگونه او را مورد انتقاد قرار می دهد و رئیس دولت ایران را با عناوینی مورد خطاب قرار دهد که تاکنون حتی سایر دولت های همسایه هم در انظار عمومی ایران را به این نحو مورد حمله قرار نداده بودند.

دیپلماسی جمهوری اسلامی و سیاست خارجی که مدعی عزت است با کمترین دستاویز به حدی ضعیف و شکننده می شود که رئیس دولت ایران توسط دولتی که تمام دیپلماسی 30 ساله جمهوری اسلامی حول آن در گردش بوده است دزد و متقلب نام می گیرد.

ایران هرچند در مواجه با مسئله فلسطین فارغ از تغییر دولت ها سیاست تقریباً ثابتی را اجرا می کرده است که در بسیاری موارد مورد قبول کشورهای عربی و فلسطینی ها نبوده است اما رابطه با ایران برای دولت فلسطین همواره اهمیت کلیدی داشته است. شاید به این دلیل که ایران امکان تاثیر بسیار برای گروه های جهادی فلسطینی و حزب الله لبنان را داشت و از لحاظ ایدئولوژیک هم انقلاب ایران بر مسئله فلسطین تاکید زیاد می کرد. به همین دلیل هم بود که یاسر عرفات، رهبر فقید فلسطینی ها پس از انقلاب به ایران آمد و ایران را خانه دوم فلسطینی ها نامید. رابطه ایران با عرفات بعد از حمایت تلویحی او از صدام در جنگ با ایران و پذیرش طرح صلح با اسرائیل به سردی گرایید اما وقتی که او برای اجلاس سران کنفرانس اسلامی به ایران دعوت شد با روی باز پذیرفت و به گرمی هم استقبال شد و در عین حال در دیدار با مسئولان ایرانی از تلاش های ایران برای مسئله فلطسین علی رغم اینکه خودش هم می دانست آنان با صلح موافق نیستند بارها تشکر کرد. از آن سیاست چندجابه ایران در سطوح بین المللی که مهمترین مخالفانش هم در سطح منطقه به انتظار حمایتی از ایران بودند و رئیس جمهور آمریکا با روی باز پذیرای مذاکره با رئیس جمهور ایران بود زمان زیادی نمی گذرد؛ اما امروز نه تنها رویای مذاکرات عزتمدارانه با آمریکایی ها توهمی ساده انگارانه است و دولت ایران گدایی هم صحبتی با آمریکایی ها را می کند که حتی ضعیف ترین دولت های منطقه در سطح بین المللی که اتفاقاً خودشان هم با مشکلات فراوان داخلی روبه رو هستند دولت ایران را با شدیدترین الفاظ مورد انتقاد قرار می دهند.

شاید رهبر جمهوری اسلامی باید در اصول سیاست خارجی که همواره برای دولت های مختلف مشخص می کرده است تجدید نظری کند. اصولی که پیش از این تلاش می شد مبتنی بر مصلحت، عزت و حکمت باشد، اما در دولت جدید نه در آن مصلحتی وجود دارد، به طوریکه رئیس دولت در ضعیف ترین وضعیت ممکن منت کشی مذاکره با آمریکایی ها را می کند، نه عزت دارد که دیگر در سطوح بین المللی و منطقه ای روسالی دولت های دیگر، رئیس دولت ایران را دزد و متقلب می خوانند و البته خیلی وقت هم هست که طشت رسوایی حکمت آمیز بودن آن ورافتاده است وقتی که در سخت ترین وضعیت ایران در جنگ 8 ساله با عراق حتی یک قطعنامه علیه ایران صادر نشد و میراث دولت احمدی نژاد در کمتر از 5 ساله% 4 قطعنامه شورای امنیت را علیه ایران موجب شده است.

0 دیدگاه:

ارسال یک نظر